2020-03-19 12:37:16• hírek • Bajnai Botond

Panaszkodnak a piacon: a járvány miatt kevés a vásárló

Míg az elmúlt hetek során a bevásárlóközpontokat elözönlötték a vásárlók, addig az élelmiszerpiacok látogatottsága jelentősen megcsappant. Az árusok panaszkodnak, nem vásárolnak tőlük az emberek, pedig választék van bőven.

Nincs a gazdaságnak most olyan szegmense, amit ne érintene valamilyen módon a koronavírus-járvány. Az utcai újságárustól kezdve, a piacon lekvárt áruló idős nénin keresztül, a nagy vállalatokig, mindenki megérzi, valami rossz irányt vett a világban.



Szatmárnémetiben, a Nagypiacon hétköznap délelőttönként nagy szokott lenni a nyüzsgés, jönnek-mennek a vásárlók, pakolják tele szatyraikat, alkudnak pár banit, ahol lehet, sőt, szívesen meg-meg állnak egy kedves szóra, ha ismerőssel találkoznak. Vagyis így volt ez mostanáig. Mára a piactér már-már egészen elnéptelenedett, messze nincs annyi vásárló, mint az megszokott, ezért az árusok is panaszkodnak: alig van bevételük az utóbbi napokban, holott választék van bőven, és az árú minőségére sem lehet panasz.

Csütörtök délelőtt szerkesztőségünk munkatársai terepszemlét tartottak úgy a Nagy-, mint a Kispiacon, a helyzet mindkét helyszínen hasonló volt: csak lézengtek a vásárlók.



Egy idős néni, aki előtt az asztalon néhány zacskó dióbél, egy tál friss tepertő, néhány köteg szárított kapor és némi zöldség volt kirakva, elpanaszolta nekünk, hogy szerdán is gyakorlatilag üres zsebbel ment haza a piacról, de csütörtökön sem árult délig említésre érdemesen. „Tudja fiatalember, tegnap egy lejt sem árultam. Pedig nekem nagyon sokat jelent az a kicsi is, amit itt megkeresek, mert jól jön a kevéske nyugdíj mellett. Viszont nincs ember a piacon, nincs aki megvegye a portékáim. Nem is emlékszem rá, hogy lett volna valaha ilyen rossz a helyzet” – panaszolta el az idős árus a Kispiacon.

De hasonló véleményen voltak azok is, akiknek jobban megy az üzlet, mert a termékek szélesebb választékával érkeznek a piacra, viszont nagyon árulni ők sem tudnak ezekben a napokban.



„Egyedül a krumplit kezdték meg jobban felvásárolni az emberek, ezért is általánosan drágított mindenki rajta egy kicsit, ennyivel tudjuk mi is kompenzálni a másutt ért veszteségeinket” – fogalmazott egy főként burgonyatermesztéssel foglalkozó árus. Egyébként a krumpli ára szerte az országban érezhetően emelkedett, a szatmári piacokon a kilónkénti 2 lej 50 banis árat 3 lejesre emelték.

Ugyanakkor igyekszik mindenki elővigyázatos maradni, sokan árulnak vagy vásárolnak szájmaszkot és kesztyűt viselve, aminek pedig külön örülnek a standok bérlői, hogy a piacot üzemeltető közterület-fenntartó vállalat minden reggel a standok fertőtlenítésével indítja a napot.






 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: